07 November 2011

Manusia & Kepelbagaian Ragam

Manusia ada pelbagai ragam. Ada yang kaki sembang. Pantang jumpa kawan asyik bersembang sampai kadang-kadang berjam-jam lama pun tahan sembang. Ada saja cerita yang disembangkan macam bekas tuan rumah saya masa di PJ dulu. Pantang nampak saya ada di rumah mesti ajak bersembang. Kalau sekejap ok juga ini kadang-kadang sampai berjam-jam lamanya. Sampaikan saya rasa sungguh dan teramat rimas. Nampak saja bayang-bayang dia di luar rumah, saya mesti cepat-cepat masuk dan berkunci dalam bilik. Yang paling leceh balik dari kerja malam, dalam keadaan masih mamai buka pagar rumah, dia sudah ada di ruang tamu dengan nasi lemaknya. Hilang terus mood mau masuk dalam rumah. Rasa macam berat betul kaki melangkah masuk dalam rumah. Terpaksalah juga tegur dengan muka yang tidak berapa ceria.

Ada banyak lagi jenis manusia. Ada yang hipokrit. Depan kita punyalah baik, sekali di belakang punyalah teruk kita diumpat olehnya. Ada saja yang salah di matanya. Ada saja yang tidak betul. Ada juga jenis yang pendiam sampaikan kita susah untuk mengagak keadaan emosinya sama ada dia sedang gembira atau bersedih. Ada juga jenis yang tidak kisah...'aiman tak kisah..' Jenis baran pun ramai. Silap kecil pun, dia punya marah punyalah dahsyat macam mau runtuh langit.

Tapi dalam banyak-banyak jenis manusia saya paling menyampah dengan manusia kaki penyibuk. Kalau menyibuk dalam hal-hal semasa yang menguntungkan tidak mengapalah juga. Ini menyibuk tentang hal-hal peribadi orang lain. Kalau dibayar gaji rasanya saya mau juga jadi penyibuk hal-hal peribadi orang lain. Saya agak kurang selesa bila ada kawan yang rajin tidak bertempat menyemak slip gaji saya dan kawan-kawan yang lain walaupun sebenarnya dia bukanlah pekerja di bahagaian kewangan. Sibuk betul mau tahu tahap kewangan orang lain. Lepas itu, sibuk bawa mengumpat mengenai tahap kewangan seseorang. Lantaklah. Itu hal peribadi masing-masing. Pandai-pandailah dia orang mengurus kehidupan peribadi dia orang. Prinsip saya senang saja, jangan ganggu hal-hal peribadi saya kerana saya sama sekali tidak berminat mengganggu hal-hal peribadi anda.

No comments:

Post a Comment