09 August 2011

Salam Ramadhan 2011


Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat semua. Sedar tak sedar kita sudah pun berada di minggu ke dua bulan ramadhan. Semoga ibadah puasa yang dikerjakan tahun ini lebih baik dan sempurna berbanding tahun-tahun sebelum ini. Insyaallah...

Setiap kali bulan puasa tiba, saya sentiasa rindu suasana sewaktu bersahur dan berbuka puasa bersama dengan ahli keluarga walaupun menu yang disediakan serba ringkas tetapi rasa seronok menanti pengumuman waktu berbuka jelas terbayang di wajah semua. Bangun sahur adalah suatu yang sangat sukar dilakukan, kadang-kadang terlajak tidur sebab tidak mampu melawan rasa mengantuk. Kalau di kampung, biasanya sekitar jam 3am, beduk dipukul oleh anak-anak muda yang tidur di masjid bertujuan untuk mengejutkan orang-orang kampung untuk bangun bersahur. Begitu juga waktu buka puasa, beduk akan dipukul menandakan telah masuk waktu maghrib dan waktu berbuka puasa.

Sendirian tanpa ahli keluarga kadang-kadang membuatkan saya benar-benar terasa sayu dan keseorangan. Tapi lama-kelamaan berbuka puasa sendirian seakan sudah sebati dengan saya. Tidak ada apa yang perlu disedihkan. Lagipun selalunya saya akan balik bercuti dua hari sebelum hari raya jadi sempat jugalah berbuka puasa dengan ahli keluarga. Cuma tahun ini, peluang untuk cuti beraya seakan amat tipis dan mungkin terpaksa kerja di pagi raya pula uwaaaaaa....2 comments:

  1. Salam hari raya dan ramadan.... Mohon ampun salah silapp

    ReplyDelete
  2. :-) thanks sudi berkunjung ke blog ini

    ReplyDelete