25 February 2010

Makna Sayang..

Kadang-kadang seseorang itu tidak perlu meluahkan rasa sayang dengan perkataan atau ungkapan lisan, memadai dengan perlakuannya sahaja. Tapi kadang-kadang kita jadi tamak, kita tetap saja menginginkan seseorang itu menunjukkan kasih sayangnya bukan hanya dengan perlakuan tapi juga diungkapkan melalui luahan perkataan ataupun ucapan lisannya. Dan situasi inilah yang gagal aku fahami suatu waktu dulu...

Sewaktu zaman remaja mula mengambil alih ruang kanak-kanakku, aku merasakan kehidupanku ketika itu sangat kosong dan membosankan. Aku jadi benci bila memikirkan keadaan di rumah yang sunyi tanpa gurau senda yang menghiburkan. Tambah tension bila terpaksa menghadap muka bapa yang sentiasa serius dan masam :-( Nasib baik waktu itu aku tinggal di asrama. Macam-macam andaian timbul di kepalaku ketika itu antaranya, aku merasakan bapa tidak pernah menyayangi kami. Kadang-kadang kami mengumpat tentang sikap bapa yang lokek pada senyuman dan gurauan ketika itu.

Tapi sebenarnya aku silap..Bapa tetap saja menyayangi kami dengan caranya yang tersendiri. Contohnya masa umur aku 11 tahun, bapa hadiahkan aku buku setem. Hadiah yang sememangnya sangat aku impikan sebab aku ada banyak setem untuk dimasukkan dalam buku setem itu. Bapa juga banyak bantu aku dapatkan setem-setem yang menarik dari kawan-kawannya. Kemudian semasa aku dalam tingkatan 3, bapa belikan kamus dwi bahasa terbitan DBP berharaga RM30 semasa pameran buku di sekolah adikku. Bapa juga belikan kamus yang sama untuk adikku.Maknanya bapa habiskan RM60 hari itu untuk belikan buku itu. RM60 bagi orang kampung sangatlah besar nilainya. Dan yang paling manis sekali, setiap kali bapa balik dari pekan pasti ada aiskrim dia belikan untuk kami..

Bila dikenang semula bapa sebenarnya bukanlah tidak menyayangi kami cuma caranya mungkin berbeza. Dia menunjukkan kasih sayangnya dengan perlakuan bukan dengan kata-kata. Jadi janganlah berharap seseorang itu akan memperlihatkan kasih sayangnya pada kita mengikut apa yang kita inginkan kerana setiap kita punya cara yang berbeza dalam mengungkapkan rasa sayang pada orang yang dikasihi. Apa yang penting kasih sayang itu tetap wujud dan mengalir laju dalam jiwa kita.

No comments:

Post a Comment